Vuosi kuvina

Digitalisoituva kirjasto muuntuu monimuotoiseksi työtilaksi

Meilahden kampuksella avautui lokakuussa Terkko Health Hub, täysin uudenlainen ja pohjoismaissa ainutlaatuinen terveystieteiden ja lääketieteellisen tiedon sekä alan start-up-yritysten kohtauspaikka. Meilahden kampuskirjaston tiloja remontointiin kesän aikana ja kirjasto toimii nyt osana Terkko Health Hubia, rakennuksen toisessa kerroksessa. Meilahden kampuskirjastossa on tarjolla lääke- ja terveystieteellisen kirjastokokoelman lisäksi niin rauhallista lukutilaa kuin monimuotoista työskentelytilaa opiskelijoiden ja tutkijoiden erilaisiin tarpeisiin.

Kirjaston asiakastilat muovautuvat myös muilla kampuksilla asiakkaiden jatkuvasti muuttuvien tarpeiden mukaan. Asiakkaiden toiveesta toimipaikkojen aukioloaikoja voitiin pidentää syyslukukaudella ottamalla Omatoimikirjaston konsepti käyttöön myös kampuskirjastoissa. Kaisa-talossa kirjasto oli avoinna myös sunnuntaisin sekä kevät- että syyslukukauden ruuhkahuippuina.

Asiakkaidemme toisistaan poikkeavat odotuksen näkyvät myös kirjaston asiakaspalautteessa. Kirjastotilan käyttöasteen pysyessä korkealla, asiakasviestintää on terävöitetty Lukurauhaa-kampanjalla. Kampanjan aikana on täsmennetty kirjastossa toimimisen pelisääntöjä ja kampanjoitu keskittymisen mahdollistavan, rauhallisen työskentely-ympäristön puolesta. Kirjasto on kaikille avoin, mutta myös säännöt koskevat jokaista käyttäjää yhtäläisesti. Kaisa-talossa rauhallisempiin työskentelytiloihin on tähdätty myös keskittämällä ryhmätyötiloja talon 4. kerrokseen.

Kirjaston kouluttajatiimi on tuottanut uutta, kaikille avointa tieteellisen tiedonhankinnan oppimateriaalia. MOOC-verkkokurssina jaeltava kurssimateriaali on kenen tahansa opinhaluisen käytettävissä. Kirjaston järjestämää kaikille avointa, maksutonta tiedonhaun koulutusta on markkinointu myös sosiaalisessa mediassa.

Avoin tiede etenee

Helsingin yliopisto julkisti Avoimen julkaisemisen periaatteensa. Periaateohjelman taustalla on Helsingin yliopiston kirjaston pitkäjänteinen työ. Periaatteita valmistelevassa yliopiston laajuisessa työryhmässä olivat mukana ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen ja johtava tietoasiantuntija Tiina Äärilä. Raportti luovutettiin rehtorille 5.6.2017.

Syyslukukaudella kirjasto käynnisti kampanjan, jossa se haastoi yliopistopedagogeja kertomaan, kuinka nämä hyödyntävät avoimia aineistoja ja avointa tiedettä opetustyössään. Kampanjaa saattoi seurata myös Twitterissä aihetunnisteella #OAhaaste.

Loppuvuodesta kirjasto käynnisti yhteistyössä Gaudeamus-kustannuksen kanssa Avoimen julkaisemisen palvelukeskus -hankkeen. Varsinaiset ensimmäiset julkaisut hankkeessa ilmestyvät vuonna 2018.

Kirjaston ja Suomalaisen Kirjallisuuden seuran yhteinen, vuosina 2015-2017 toteutettu hanke päättyi. Se saavutti tavoitteensa: Monia SKS:n tiedekirjoja on nyt vapaasti verkossa saatavilla.

Tapahtumia ja yhteistyötä

Tänä vuonna Helsingissä järjestetyn Nordic Workshop on Bibliometrics and Research Policy -tapahtuman ystävällinen ja avoin ilmapiiri keräsi kiitosta. Kirjaston asiantuntijat olivat mukana sekä tapahtuman järjestelyissä, että seminaariesiintyjinä.

Kirjasto järjesti yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön, CSC:n ja Suomen yliopistokirjastojen neuvoston kanssa kansallisen bibliometriikkaseminaarin Minerva-torilla 8.12. Seminaarin teemana oli tutkimuksen arviointi. Keynote-puhujana esiintyi Jack Spaapen Alankomaista ja Helsingin yliopiston tulevan arvioinnin suunnittelua esitteli projektipäällikkö Anssi Mälkki.

Lokakuussa vietettävään kansaivälisen Open Access -viikkoon kirjasto osallistui jälleen aktiivisesti. Tiedekulmassa järjestetyssä Avoimen tieteen iltapäivässä 23.10.2017 avoimesta tieteen tulevaisuudesta keskustelivat mm. yliopistonlehtori Mirkka Lappalainen ja professori Markku Löytönen. Kirjasto palkitsi tutkija Tuuli Toivosen avoimen tieteen edelläkävijänä Open access -viikolla. Lisäksi kaikilla yliopiston kampuksilla kirjasto järjesti kysy mitä vaan -periaatteella Avoimen tieteen -kioskeja.

Maaliskuussa Kaisa-talossa avautui Jaakko Hintikan kokoelma. Filosofi, professori Jaakko Hintikka (1929-2015) oli yksi modernin logiikan perustajista. Helsingin yliopistossa ja Yhdysvalloissa uransa tehnyt Hintikka lahjoitti henkilökohtaisen kirjastonsa ja arkistonsa Helsingin yliopistolle vuonna 2012. Kirjakokoelma on esillä Kaisa-talon 7. krs:ssa ja kirjaston käyttäjien lainattavissa.

Suomi 100 -teemavuotta kirjatossa juhlistettiin Kaisa-talon aulassa marraskuusta vuoden vaihteeseen esillä olleella Suomi-neito oppii lukemaan -näyttelyllä.

Henkilöstön osaamisen kehittäminen on kirjaston henkilöstöpolitiikan ytimessä. Kesäkuussa koko kirjaston henkilökunta kokoontui erityiseen HULib-konferenssiin oppimaan toisiltaan. Tilaisuudesta julkaistiin Suomen tieteellisen kirjastoseuran Signum-lehdessä artikkeli, jonka kirjoittaja tietoasiantuntija Eeva-Liisa Viitala lukeutuu pitkän kirjastouran jälkeen vuonna 2017 eläkkeelle siirtyneeseen henkilöstöön.

Kirjasto liikkuvassa kuvassa

Professori Juha Raitio Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunnasta kertoo, miksi kirjasto on hyvä paikka keskittyä: "Kirjasto on hirmuisen hyvä paikka, jos haluaa joskus tehdä jonkun asian alusta loppuun saakka."

Lahjoita Kurssikirja -kampanja käynnistyi uudelleen loppuvuodesta. Yliopiston markkinointiviestinnän kanssa toteutettiin uutta kampanjamateriaalia:

Maaliskuussa Kaisa-talo toimi näyttämönä Paavo Westerbergin esikoiselokuvan Viulisti kuvauksille. Musiikkikorkeakoulua elokuvassa esittänyt kirjaston neuvottelutila täyttyi muutamaksi päiväksi niin kuvausryhmästä kuin kotimaisista ja kansainvälisistä filmitähdistä. Valvoopa elokuvassa jousikvartetin harjoitussalia muotokuvassa myös ylioppilaskirjaston ensimmäinen kirjastonhoitaja Karl Collan, joka musiikkimiehenä, mm. Sylvian joululaulun säveltäjänä tunnetaan.